Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Składniki spód do tarty:
100g zimnego masła masła
200g mąki
odrobina zimnej wody

Wykonanie spód do tarty:
Posiekać masło z mąką do konsystencji kruszonki, dodać odrobinę wody, szybko zagnieść ciasto, zrobić kulę, owinąć w folię i wstawić na pół godziny do lodówki.

Składniki nadzienie:
puszka tuńczyka ( w dużych kawałkach ) w oliwie
trzy, cztery pory
3 pomidory
4 jajka
śmietana
starty ser żółty

Wykonanie:
Pokroić pory. Wlać do rondelka oliwę z tuńczyka, jak trzeba, dolać jeszcze oliwy, dusić pory na oliwie. Jak są podduszone, dodać tuńczyka, dusić chwilę razem, doprawić do smaku solą, pieprzem ( przyprawy według uznania ). Śmietanę wymieszać z rozmąconymi jajami i serem, doprawić. Pomidory pokroić w plasterki.
Ciasto rozwałkować, włożyć do formy, po nakłuwać widelcem i podpiec w 180stopniach. Na podpieczony spód nałożyć farsz z pora i tuńczyka, na to pomidory i zalać masą śmietanowo-jajeczną. Piec w 180stopniach około 30-45min aż masa się zetnie i zarumieni.

Przesłane przez Aileen

17-12-2011

Leczo ala Ania

Składniki:
2 kiełbachy, ja daje z reguły podwawelską
3 papryki, najlepiej różne kolory
jakieś 7 dużych pieczarek
cukinia, jedna lub 2, w zależności od wielkości
3 cebule
2-3 ząbki czosnku
albo litr sosu pomidorowego lub pomidory bez skórki najlepiej świeże i tu ok. 5 dużych pomidorów
dużo ziół, ja daje oregano i bazylia lub zioła prowansalskie, liść laurowy, papryka słodka, pieprz sól.

Wykonanie:
Podsmażyć pieczarki i kiełbachę wrzucić z reszta pokrojonych składników i niech się dłuuugo dusi. Najlepiej smakuje z bułeczką lub makaronem.

Przesłane przez Rudania

Składniki:
na ok. 30 sztuk pierogów lub 50 uszek

Ciasto:
35 dag mąki
1 żółtko
ok. 1/2 szklanki letniej wody
pól łyżeczki soli

Farsz:
Grzyby suszone (ok. 15 dag) wymoczyć i podgotować
40 dag kapusty kiszonej
1 cebula
1 jajko

Wykonanie:

Ciasto:
Mąkę przesiać przez sito, dodać jako, sól i dodawać po trochu wody, zagnieść ciasto, jeśli będzie za lepkie podsypać mąką, jeśli za suche – dodać wody. Owinąć w folię aby nie wyschło.

Farsz:
Kapustę przelewamy wodą i odciskamy żeby nie była za kwaśna. Zalewamy czystą wodą i gotujemy ok. 40 minut do miękkości, odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Kapustę siekamy, mieszamy z cebulą i pokrojonymi grzybkami, dodajemy trochę oliwy lub stopionego masła (ok. 3-4 łyżki) tak aby było wilgotne, 1 jajko, sól, pieprz, czosnek jak ktoś lubi.

Ciasto wałkujemy, wycinamy duże kółka na pierogi lub małe romby na uszka, dodajemy farsz, lepimy. Pamiętaj aby zrobione pierogi przed gotowaniem przykryć folią lub wilgotną ściereczką bo ciasto szybko schnie. Wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia.

Przesłane przez Aaasi@

Składniki:
1,5 l wody
2 kostki rosołowe
2 marchewki
por(biała część)
3-4 ogórki gruntowe(szklarniowych nigdy nie używałam)
2 jajka
mąka
sól

Wykonanie:
Wodę zagotować z kostkami rosołowymi. Dodać starte marchewki i pokrojony por. Pogotować chwilkę, po czym dodać obrane ze skórki pokrojone w kostkę ogórki.
Z jajek, mąki, soli zrobić lane kluski wlać do zupy i zagotować. Przyprawić koperkiem, śmietaną i kosteczką cebulową. (Można dodać śmietankowy serek topiony)

Przesłane przez Ryma