Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
5-12-2011

Kulebiak

Składniki:

Ciasto:
50 dag maki
szklanka mleka
3 dag drożdży
8 dag masła
2 jajka
2 żółtka
łyżka cukru
sól

Farsz:
kilogram kapusty ( białej)
2 cebule
4-5 suszonych grzybów ( ja daje więcej, bo lubimy)
5-6 łyżek masła
3 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy polowe mąki, cukier i szczyptę soli. Mieszamy, przykrywamy i stawiamy w cieple do wyrośnięcia. Po godzinie dodajemy jedno jajko, masło, żółtka i resztę mąki. Wyrabiamy i odstawiamy do ciepłego.
Przygotowujemy farsz.
Namoczone wcześniej grzyby odcedzamy (wody nie wylewamy) i kroimy na cieniutkie paseczki. Smażymy je na łyżce masła. Siekamy cebule, dolewamy 2-3 łyżki wywaru z grzybów, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dusimy 4-5 minut. Drobno szatkujemy kapustę, dodajemy grzyby, cebulę, pozostałe masło i resztę wywaru z grzybów. Kapustę dusimy (ok. pół godziny). Studzimy, mocno odciskamy, dodajemy posiekany jajka, posypujemy szczypta gałki, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Farsz i ciasto dzielmy na dwie części. Ciasto rozwałkować na placki ok. 1 cm. Na środku każdego kładziemy farszu zawijamy. Smarujemy surowym jajkiem, kładziemy na natłuszczonej i posypanej mąką blasze, nakłuwamy w paru miejscach i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 15-20 minut.
Wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temp. ok 180 st. Przed podaniem kroimy w plastry.

Przesłane przez pasia251

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 oscypek
5 dag masła
2 ząbki czosnku
sól

Wykonanie:
Ziemniaki umyć (ja obieram), zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku dopóki nie będą miękkie.
Oscypek zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem, solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Upieczone ziemniaki obierać z łupin i jeść z góralskim masełkiem.
Zamiast oscypka można użyć wędzonego żółtego sera albo ostrzejszego zwykłego sera.

Przesłane przez pasia251

Składniki:

1 kg ziemniaków
1 kg mąki pszennej
10 dkg drożdży
1/2 kostki margaryny (roztopić)
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
powidła
4 jajka

Wykonanie:

Zrobić rozczyn z dwóch łyżek cukru, drożdży, mleka i dwóch łyżek mąki. Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę. Wszystkie składniki połączyć i pozostawić do wyrośnięcia. Formować pączki, smażyć w głębokim tłuszczu. Można podawać z ziemniaczkami i żurawiną (pychotka!!) lub borówkami albo sałatą ze śmietaną.

Przesłane przez rybci_a84

18-11-2011

Sałatka ruska

Składniki:

7 ziemniaków ugotowanych w mundurkach (dużych)
7 cebulek średniej wielkości
7 ogórków kiszonych nie obranych
7 jajek na twardo
majonez
szczypiorek lub natka
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i tak samo zrobić z jajkami, cebulą i ogórkami. Dodać posiekany szczypiorek, sól, pieprz do smaku i majonez. Wymieszać, odstawić na godzinkę.

Przesłane przez rybci_a84