Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
25-08-2017

Nutella z awokado

Nutella z awokado, bananów, kakao i miodu to dużo zdrowsza wersja, od tej którą znajdziecie w sklepie. Aby urozmaicić smak można dodać rozdrobnione orzeszki. Proste, a wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki:
– 2 bardzo dojrzałe banany
– 2 dojrzałe awokado
– 4 łyżeczki prawdziwego kakao
– miód (opcjonalnie, do smaku)

Wykonanie:
Banany i awokado obieramy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Ważne, żeby były dojrzałe, krem będzie wymagał mniej dosładzania. Do tego dodajemy kakao i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki miodu (lub więcej, ale wtedy nie będzie to już wersja dietetyczna) do smaku. Opcjonalnie można dodać również zmiksowane orzechy.
Gotowe smarowidełko przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z naleśnikami lub po prostu na chlebku.



Przesłane przez eva

Pyszne i proste w wykonaniu, a do tego zdrowe, czego chcieć więcej?
Większość z pewnością nie zgadnie z czego są wykonane te słodkie kuleczki, ponieważ główny składnik, czyli biała fasola jest naprawdę nie do rozpoznania. W ten sposób przemycić można słodycz pełną wartości odżywczych, w tym białka roślinnego, potasu, wapnia i fosforu. Idealna przekąska fit!

Składniki:
(ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)
• 340g białej fasoli (2 szklanki)
• tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka miodu
• ulubione orzechy/bakalie
• wiórki kokosowe

Wykonanie:
Fasolę zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do ciepłej fasoli dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy lub bakalie, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych, kakao, pokruszonych orzechach itp. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone. Można wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne.
Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania.



Przesłane przez eva

Składniki:
Klopsiki:
500 dkg mielonego mięsa wieprzowo- wołowego ( ja robiłam z mięsa z indyka ),
1 jajko,
1 bułka namoczona w mleku,
1 mała cebulka,
sól, świeży pieprz

Sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 marchewki,
natka pietruszki,
świeża bazylia i tymianek,
sól, świeży pieprz
oraz
500 g makaronu pappardelle

Wykonanie:
Do mięsa mielonego dodajemy jajko, bułkę, drobniutko skrojoną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie dobrze wyrabiamy. Z mięsnej masy formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę mniejsze i smażymy na złoty kolor na dość dużej ilości oleju. W czasie kiedy klopsiki się smażą przygotowujemy sos pomidorowy. Na dużej patelni lub w rondlu na niewielkiej ilości oleju lekko szklimy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Drobniutko kroimy marchewkę i wrzucamy do rondla. Smażymy około 5 minut. Dodajemy pomidory z puszki, zioła i przyprawiamy. Dusimy około 10 minut. Makaron gotujemy al dente i mieszamy z sosem. Na tak przygotowany makaron wkładamy klopsiki i gotowe.

Przesłane przez Asara

18-11-2011

Zupka jarzynowa

Składniki:

1 średnia marchewka
1 mały ziemniak
1/2 malutkiej pietruszki
1/2 jabłuszka
mała różyczka brokuła
20g mięska
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki kaszki manny błyskawicznej (aby wprowadzić gluten)

Wykonanie:

Warzywa ugotować w małych kawałkach, w innym naczyniu mięsko. Jak warzywa są gotowe wsypać pół łyżeczki kaszy manny i gotować ze 3 minutki jeszcze, dolać łyżeczkę oliwy. Wrzucić mięsko i wszystko zmiksować. Z podanej porcji wychodzi ok. 200ml.

Przesłane przez anwa6