Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Czekoladowe trufle z fasoli


Pyszne i proste w wykonaniu, a do tego zdrowe, czego chcieć więcej?
Większość z pewnością nie zgadnie z czego są wykonane te słodkie kuleczki, ponieważ główny składnik, czyli biała fasola jest naprawdę nie do rozpoznania. W ten sposób przemycić można słodycz pełną wartości odżywczych, w tym białka roślinnego, potasu, wapnia i fosforu. Idealna przekąska fit!

Składniki:
(ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)
• 340g białej fasoli (2 szklanki)
• tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka miodu
• ulubione orzechy/bakalie
• wiórki kokosowe

Wykonanie:
Fasolę zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do ciepłej fasoli dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy lub bakalie, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych, kakao, pokruszonych orzechach itp. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone. Można wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne.
Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania.



Przesłane przez eva