Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
25-08-2017

Nutella z awokado

Nutella z awokado, bananów, kakao i miodu to dużo zdrowsza wersja, od tej którą znajdziecie w sklepie. Aby urozmaicić smak można dodać rozdrobnione orzeszki. Proste, a wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu.

Składniki:
– 2 bardzo dojrzałe banany
– 2 dojrzałe awokado
– 4 łyżeczki prawdziwego kakao
– miód (opcjonalnie, do smaku)

Wykonanie:
Banany i awokado obieramy, dzielimy na mniejsze części i wrzucamy do blendera. Ważne, żeby były dojrzałe, krem będzie wymagał mniej dosładzania. Do tego dodajemy kakao i blendujemy, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. W trakcie miksowania możemy dodać 2-3 łyżki miodu (lub więcej, ale wtedy nie będzie to już wersja dietetyczna) do smaku. Opcjonalnie można dodać również zmiksowane orzechy.
Gotowe smarowidełko przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje z naleśnikami lub po prostu na chlebku.



Przesłane przez eva

Pyszne i proste w wykonaniu, a do tego zdrowe, czego chcieć więcej?
Większość z pewnością nie zgadnie z czego są wykonane te słodkie kuleczki, ponieważ główny składnik, czyli biała fasola jest naprawdę nie do rozpoznania. W ten sposób przemycić można słodycz pełną wartości odżywczych, w tym białka roślinnego, potasu, wapnia i fosforu. Idealna przekąska fit!

Składniki:
(ok.30-40 kulek, zależnie od wielkości)
• 340g białej fasoli (2 szklanki)
• tabliczka gorzkiej (min. 70%) czekolady
• 2 łyżki kakao
• 1 łyżka miodu
• ulubione orzechy/bakalie
• wiórki kokosowe

Wykonanie:
Fasolę zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc. Następnie gotuj ją przez godzinę, wylej wodę i odstaw fasolę do ostygnięcia. Do ciepłej fasoli dodaj kakao, miód i startą czekoladę. Wszystko dobrze wymieszaj i zmiksuj blenderem w celu uzyskania jednolitej gęstej masy. Dodaj pokruszone ulubione orzechy lub bakalie, wszystko wymieszaj. Odstaw garnek na godzinę do lodówki. Kiedy masa będzie tak schłodzona, mokrymi rękami formuj niewielkie kulki a następnie obtaczaj je w wiórkach kokosowych, kakao, pokruszonych orzechach itp. Po przygotowaniu wszystkich kulek odstaw je z powrotem do lodówki i podawaj tak schłodzone. Można wkładać do środka kulki cały orzech laskowy, wydrążoną wiśnię i tym podobne.
Czas przygotowania: Noc na moczenie fasoli + godzina gotowania + 15 min przygotowania.



Przesłane przez eva

Składniki:

1 margaryna
3 jajka
5 dag masła
20 dag cukru
marmolada z róży
1 paczka kleiku ryżowego (bezsmakowego)

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać masło, ucierać dodając kolejno żółtka. Do masy dodawać ubitą pianę z białek i kleik ryżowy. Formować ręką ciasteczka (kuleczki), spłaszczsć, w środek kłaść po troszku marmolady. Piec na złoty kolor ok.15 min. Ciasteczka są kruche i delikatne. Jeśli wyjmiemy troszkę wcześniej (jak już będą się rumieniły ale jeszcze nie będą rumiane) to środek będzie podobny do środka bezy.

Przesłane przez heart

Składniki:

50 dag mąki
20 dag cukru pudru
20 dag masła (lub margaryny)
2 jajka, 1 żółtko
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 przyprawa do pierników
lukier do dekoracji

Wykonanie:

Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 4-5mm, wycinać pierniczki, piec około 10-15min. w temp. 200 stopni. Natychmiast po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ostudzić, polukrować.

Przesłane przez *anika*