Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Składniki na jeden duży słoik:
1 kg dyni Hokkaido, ewentualnie dyni piżmowej
olej
sól
1/2 cebuli
oliwa
szczypta soli
1 ząbek czosnku
3 – 4 łyżki posiekanej pietruszki
szczypta płatków chili
2 – 3 łyżki oliwy
1 1/2 łyżki octu balsamicznego
5 suszonych pomidorów
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. Dynię pokroić na ćwiartki, przy pomocy łyżki wydłubać pestki, posmarować olejem, oprószyć solą i wsunąć do piekarnika. Piec przez 30 – 45 minut do momentu, aż będzie bardzo miękka.
Upieczoną dynię wyjąć na blat i chwilę studzić. W tym czasie cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać.
Na patelni lekko rozgrzać oliwę, dodać cebulę, szczyptę soli i podsmażać przez 1 – 2 minuty, do momentu, aż zmięknie. Wtedy dodać posiekany czosnek, poczekać 10 sekund, po czym dodać posiekaną pietruszkę oraz płatki chili i smażyć ostatnie 10 sekund.
Upieczoną dynię włożyć do miski, dodać oliwę, ocet balsamiczny, suszone pomidory sól oraz czarny pieprz i dokładnie zblendować na gładką pastę. Do takiej pasty dodać zawartość patelni wraz z aromatyczną oliwą i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, a potem schłodzić w lodówce, żeby się przegryzła. Dobra na każdym pieczywie i o każdej porze dnia.

Porady:
Do tego przepisu najlepiej nadaje się dynia Hokkaido, ewentualnie może być to dynia piżmowa. Ta pierwsza jest gęsta, zwarta i mączysta, dzięki czemu pasta ma odpowiednią gęstość. Używając zwyczajnej dyni olbrzymiej otrzymacie zupę krem.
Dynię Hokkaido dobrze piecze się w skórze i blenduje razem ze skórą, która po upieczeniu jest miękka i smaczna.
Dynię wystarczy podzielić na ćwiartki, pokrojona w kostkę może być za sucha i niewystarczająco aromatyczna.
Zamiast octu balsamicznego można dodać sok z cytryny.

To danie polecam na Wielkanoc, ale jest dobre z każdej innej okazji, szczególnie wtedy, kiedy nie ma się ochoty zbyt długo czegoś przygotowywać. Okazało się, że jest wspaniała dla kibiców futbolu.

Składniki:
– 5 białych kiełbasek (może ich być tyle, na ile mamy ochotę),
– 4 duże cebule,
– 1/2 szklanki jasnego piwa,
– 1/2 szklanki wody,
– oliwa,
– maggi,
– wegeta,
– Delikat Knorra do mięs.

Wykonanie:
Kiełbaski ponakłuwać ostrym widelcem lub wykałczką. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, podsmażyć ją lekko przyprawiając wegetą. Kiedy się zeszkli, wlać na patelnię piwo i wodę.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaskę przyprawioną delikatem Knorra, podsmażyć do zrumienienia. Podsmarzoną kiełbaskę przełożyć do duszącej się w piwie cebuli. Dodać maggi.
Całość dusić w sumie około 30 – 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, kiszonym ogórkiem i pieczywem lub po prostu z ziemniakami.

Przesłane przez eva

11-04-2012

Indyk w galarecie

Składniki:
1kg filetów z indyka
łyżka tymianku
2 łyżki żelatyny
1 szkl. białego słodkiego wina
4 brzoskwinie z puszki
pomarańcza, 20dag ciemnych winogron (to sobie darowałam, u mnie były same brzoskwinie)
szkl. bulionu lub wody
olej
biały pieprz, sól cukier

Wykonanie:
Filety myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smarujemy olejem i chłodzimy 2 godziny (ja zostawiałam tak na całą noc). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobię bulionu lub wody. Przykrywamy i pieczemy 1h10 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w plastry. Rozkładamy na półmisku. Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry ze skórą, brzoskwinie kroimy w półplasterki, winogrona przekrawamy na pół. Dekorujemy mięso. Żelatynę mieszamy z małą ilością wody, odstawiamy. Sos z pieczenia przecedzamy. Wlewamy wino i szklankę bulionu lub wody. Zagotujemy. Dodajemy żelatynę i mieszając podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Studzimy. Tężejącą galaretą zalewamy indyka, zostawiamy do zastygnięcia.

Przesłane przez Ryma

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 oscypek
5 dag masła
2 ząbki czosnku
sól

Wykonanie:
Ziemniaki umyć (ja obieram), zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku dopóki nie będą miękkie.
Oscypek zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem, solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Upieczone ziemniaki obierać z łupin i jeść z góralskim masełkiem.
Zamiast oscypka można użyć wędzonego żółtego sera albo ostrzejszego zwykłego sera.

Przesłane przez pasia251