Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

To danie polecam na Wielkanoc, ale jest dobre z każdej innej okazji, szczególnie wtedy, kiedy nie ma się ochoty zbyt długo czegoś przygotowywać. Okazało się, że jest wspaniała dla kibiców futbolu.

Składniki:
- 5 białych kiełbasek (może ich być tyle, na ile mamy ochotę),
- 4 duże cebule,
- 1/2 szklanki jasnego piwa,
- 1/2 szklanki wody,
- oliwa,
- maggi,
- wegeta,
- Delikat Knorra do mięs.

Wykonanie:
Kiełbaski ponakłuwać ostrym widelcem lub wykałczką. Cebulę obrać, pokroić w talarki.
Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, podsmażyć ją lekko przyprawiając wegetą. Kiedy się zeszkli, wlać na patelnię piwo i wodę.
Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy, włożyć kiełbaskę przyprawioną delikatem Knorra, podsmażyć do zrumienienia. Podsmarzoną kiełbaskę przełożyć do duszącej się w piwie cebuli. Dodać maggi.
Całość dusić w sumie około 30 – 35 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakuje z musztardą, ketchupem, kiszonym ogórkiem i pieczywem lub po prostu z ziemniakami.

Przesłane przez eva

11-04-2012

Indyk w galarecie

Składniki:
1kg filetów z indyka
łyżka tymianku
2 łyżki żelatyny
1 szkl. białego słodkiego wina
4 brzoskwinie z puszki
pomarańcza, 20dag ciemnych winogron (to sobie darowałam, u mnie były same brzoskwinie)
szkl. bulionu lub wody
olej
biały pieprz, sól cukier

Wykonanie:
Filety myjemy i osuszamy. Nacieramy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Smarujemy olejem i chłodzimy 2 godziny (ja zostawiałam tak na całą noc). Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i wlewamy odrobię bulionu lub wody. Przykrywamy i pieczemy 1h10 min w temp. 180 stopni. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w plastry. Rozkładamy na półmisku. Pomarańczę sparzamy i kroimy w plastry ze skórą, brzoskwinie kroimy w półplasterki, winogrona przekrawamy na pół. Dekorujemy mięso. Żelatynę mieszamy z małą ilością wody, odstawiamy. Sos z pieczenia przecedzamy. Wlewamy wino i szklankę bulionu lub wody. Zagotujemy. Dodajemy żelatynę i mieszając podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Studzimy. Tężejącą galaretą zalewamy indyka, zostawiamy do zastygnięcia.

Przesłane przez Ryma

Składniki:
6 średnich ziemniaków
1 oscypek
5 dag masła
2 ząbki czosnku
sól

Wykonanie:
Ziemniaki umyć (ja obieram), zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku dopóki nie będą miękkie.
Oscypek zetrzeć na tarce, wymieszać z masłem, solą i zmiażdżonym czosnkiem.
Upieczone ziemniaki obierać z łupin i jeść z góralskim masełkiem.
Zamiast oscypka można użyć wędzonego żółtego sera albo ostrzejszego zwykłego sera.

Przesłane przez pasia251

Składniki:

8-10 filetów śledziowych
2-3 cebule
150 ml (ok. 2/3 szklanki) oleju
250 ml pikantnego keczupu (ja stosuję Pudliszki)
150 ml zagęszczonego soku pomidorowego Primo Gusto
sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu winnego (+ tyle samo soku lub octu do wody w której moczymy śledzie)

Wykonanie:

Filety śledziowe moczymy kilka godzin w mleku lub w wodzie z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny lub octu winnego, aby nie były za słone i aby skruszały (ja zawsze moczę całą noc) i kroimy na duże kawałki (jeden płat na 2-3 kawałki). Cebule kroimy na półplasterki i szklimy na 1/4 szklanki oleju. Mieszamy keczup z sokiem pomidorowym, dodajemy cienkim strumieniem pozostały olej ciągle mieszając aby sos stal się kremowy. Dodajemy cebulę z olejem ze smażenia, sok z cytryny lub ocet, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem. W głębokim naczyniu układamy śledzie, na to sos, na to śledzie i znów sos. Odstawiamy na co najmniej 1 dzień do lodówki, najlepsze są po 2-3 dniach.
Moja siostra dodaje do tego sosu jeszcze wymoczone rodzynki i suszone morele, też bardzo dobre, jeśli ktoś lubi to proszę bardzo, ale to już nie będą typowe śledzie po kaszubsku.

Przesłane przez Aaasi@