Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Zupa kurczakowa


Składniki:

podwójna pierś z kurczaka
duża cebula
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
pół szklanki zielonego groszku (najlepiej mrożony, może być z puszki)
3-4 ziemniaki
2 serki topione (gouda, ementaler lub inny łagodny)
świeży korzeń imbiru (ewentualnie w proszku)
2 kostki rosołowe z kurczaka (knorr)
sól, pieprz
masło do podsmażenia piersi z kurczaka i cebuli
koperek zielony (sporo)
opcjonalnie kukurydza (z puszki, bez zalewy)

Wykonanie:
Cebulę i piersi z kurczaka pokroić w kostkę (1x1cm), posiekać imbir (kawałek około 3 cm). W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę i mięso oraz imbir, zesmażyć na złoty kolor (pilnować! nie przypalić!) Wrzucić pokrojone warzywa, groszek, wymieszać z kurczakiem i cebulą, poddusić dwie minuty, wlać około 2 litrów wody (zimnej), wrzucić kostki rosołowe. Ugotować do miękkości – (15-20 minut). Zahartować serki… Włożyć oba do większej miseczki, wlać trochę gorącej zupy, dokładnie rozmieszać, dolać więcej i znów dokładnie wymieszać – całość wlać do gorącej zupy, dodać koperek, ewentualnie dosolić i popieprzyć. Zupa powinna odczekać 15-20 minut.

Przesłane przez *anika*