Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Pyszny torcik roczkowy Zuzi


Składniki+Wykonanie:
Krem
1 litra mleka przegotować, dodać 8 łyżeczek kaszy manny lub budyń – wystudzić pogotować 10 minut, uważać aby nie był za gęsty. 1 paczkę margaryny utrzeć, do tego dodawać ciągle ucierając po łyżce przestudzonej kaszy manny lub budyniu. Następnie wbić jedno żółtko i wsypać 1 cukier waniliowy, albo olejek waniliowy. Przyprawić do smaku kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości przegotowanej zimnej wody (1 łyżeczka wody + (1/4) łyżeczka kwasku cytrynowego) Przygotowany krem włożyć na 1h godziny do lodówki. Krem nie może być za słodki, gdyż ciasto jest bardzo słodkie.

Rozkrojony tort nasączyć (1 szklanka przegotowanej wody, 2-3 łyżki spirytusu (wódki cukier do smaku, można dodać 1-2 łyżeczki soku). Nasączony krążek z obydwu stron położyć na tacy i nałożyć krem, następnie nasączyć drugi i położyć go na krem itd. Na jedną warstwę kremu można ułożyć warstwę drobno posiekanych migdałów, a na drugą warstwę rodzynek. Wierzch tortu i brzegi posmarować kremem, wierzch ładnie przystroić, brzeg obsypać przypieczonym ciastem. Krem można podzielić na dwie części i do jednej dodać kakao, czekoladę lub sok.

Uwagi!
1/ Zamiast wody ja zwykle daję sok pomarańczowy. Doskonale pasuje do alkoholu. Troszeczkę dosładzam tą miksturę.
2/ Jak już mam masę to dzielę ją na połowę, jedną biała, a drugą mieszam albo z kakao a jak nie mam to z czekoladą w proszku.
3/ Zależy jaką masą ma być posmarowany torcik od góry, to tej masy zostawiam sobie więcej. W tym kolorze który przeznaczam na posmarowanie wierzchu.
4/ Ja ostatnio robię więcej masy, tj. daję 1 i troszkę i troszkę więcej kaszy manny. Mam wtedy pewność iż starczy mi masy zarówno na przełożenie spodów jak i posmarowanie wierzchu.
5/ Rodzynki i migdały zalewam gorącą wodą. Jak już rodzynki rozmiękną to odsączam a migdały wyjęte z gorącej wody łatwo się obierają ze skórki. Potem migdały się kroi na kawałeczki.
6/ Rodzynki daję na krem koloru białego, a migdały na masę z kakao.
7/ Ja robię tak. Jeden spód nasączam, masa, rodzynki lub migdały, kładę drugą (suchą), nasączam itd.
Boję się że gdybym wcześniej nasączyła a potem kładła to mógłby mi się spód rozsypać.

Wersja letnia torciku:
Kupuję dwa kremy otkera o smaku waniliowym lub śmietankowym, a z owoców np. borówki, poziomki. Wtedy zamiast masy grysikowej smaruję tymi gotowymi masami, a owoce kładę na warstwy kremu. I tyle.

Przesłane przez alikowa