Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Pora na kurczaka


Składniki:
filety z kurczaka – po 1 (najlepiej podwójnym) na osobę
2 rzetelne rozmiarowo pory
2 kliniki sera Lazur (tyle było akurat do 6 pojedyńczych filetów z kurczaka) (ja wybrałam turkusowy, ale i błękitny się nada)
sól, pieprz

Wykonanie:
Kurczaka na 1-2h przed wykonaniem, po umyciu posypuję solą i pieprzem i zostawiam w lodówce.
Najpierw podsmażam piersi z kurczaka (bez rozbijania) na patelni na dobrze rozgrzanej oliwie, aż się zarumienią ładnie, ale pozostaną soczyste.
Potem do nagrzanego piekarnika (około 130-140 st) wkładam naczynie żaroodporne z kurczakiem i ułożonym na nim porem pociętym w plasterki. Naczynie zamykam i piekę około 20 minut, aż pory będą miękkie. Potem wyciągam, posypuję pokruszonym serem i zapiekam maksymalnie 15 minut, aż ser ładnie się roztopi i wymiesza z sokiem z porów. Polecam ze świeżym białym pieczywem i/lub białym winem, najlepiej półwytrawnym.

Przesłane przez *Jagoda*