Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Roladki schabowe


Składniki:
kilka plastrów schabu (jak na kotlety)
serek topiony (ja używam z czosnkiem)
ser zółty
kostka rosołowa
maka do panierowania
wykałaczki
Do zasmażki:
maka
masło
cebulka

Wykonanie:
Schabiki rozbijamy cieniutko, każdy solimy i pieprzymy. Rozbite kotleciki smarujemy serkiem, a na środku układamy kawałek zółtego sera. Zakładamy boki i zwijamy dokładnie, aby nam za bardzo ser nie wypłynął. Spinamy w razie potrzeby wykałaczka(nie będzie to konieczne, jeśli dobrze rozbijemy brzegi kotleta). Roladki obtaczamy dokładnie w mące i obsmażamy chwilkę na oleju, aż się zarumienią. Roladki zdejmujemy z patelni i do pozostałego po smażeniu tłuszczu (nie możne być go za dużo) wlewamy kostkę rosołową rozpuszczona w szklance wody.
Roladki przekładamy do rondelka,zalewamy sosikiem z patelni i dusimy ok 30min na wolnym ogniu. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Gdy roladki będą mięciutkie, wyciągamy z rondelka, a do sosiku robimy zasmażkę. Szklimy cebulkę na masełku, dosypujemy mąki i dodajemy zasmażkę do sosu. Pamiętajcie o usunięciu wykałaczek.
* mimo dokładnego zawijania,trochę sera zawsze wycieka z roladek. Nic straconego,bo przechodzi do sosiku i nadaje mu mega smak:)
* można pominąć zasmażkę i zagęścić sos maka z woda:)

Przesłane przez *Agueda*