Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Marsowe ciasto (daim cake)


Składniki:

75 g batoników Mars (w oryginale Daim – dostępnych w Ikea), drobno posiekanych
75 g mlecznej czekolady, połamanej
50 g masła
200 g zmielonych migdałów
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 jajka
200 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa:
100 g mlecznej czekolady
50 g masła
1 łyżka kakao
posiekane Marsy (łączna waga 60g)

Wykonanie:

Posiekać batoniki Mars, połamać mleczną czekoladę i umieścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Rozpuścić i przestudzić.
Wymieszać: migdały, kakao, szczyptę soli, proszek do pieczenia.
Ubić jajka (żółtka i białka razem) z cukrem i ekstraktem z wanilii. Do ubitej w ten sposób masy wlać przestudzoną czekoladę, cały czas miksując. Wsypać suche składniki (migdały z kakao, solą i proszkiem), delikatnie wymieszać.
Formę tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej surowe ciasto. Piec w temperaturze 175ºC przez około 50 minut. Upieczone ciasto powinno lekko odchodzić od ścianek formy, na włożonym patyczku nie powinno być śladów surowego ciasta.

Polewa:
Czekoladę, masło, kakao, umieścić w miseczce i roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Przestudzoną polewą polać ciasto, posypać posiekanymi Marsami i migdałami.





Przesłane przez Cicha