Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Świateczny tort nugatowy z marcepanem
składniki:
Ciasto:
20dag masy marcepanowej
25dag miękkiego masła
20dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
aromat migdałowy
4 jajka
30dag mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
Masa:
20dag nuteli
15dag gorzkiej czekolady
śmietana kremówka
dżem żurawinowy
śnieżka
Wykonanie:
Z podanych składników przygotuj ciasto ucierane. Ciasto wlej do tortownicy. Piecz 45 minut w temp. 170 stopni. Ostudź, rozetnij na 3 placki. Podgrzej 25dag śmietanki, rozpuść w niej 5dag czekolady i nutellę. Odstaw na 2h do lodówki. Spodni placek tortu posmaruj żurawiną. Następny przełóż obficie kremem nugatowym. Cały tort posmaruj ubitą śnieżką. Udekoruj i gotowe.
Przesłane przez Asara