Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Zawijaniec makowo-orzechowy


Składniki:
Ciasto:
4,5 szkl. mąki pszennej
1,5 szkl. letniego mleka
120g miekkiego masła
małe opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 zółtko
poł łyzeczki soli
25g świeżych drozdzy (ćwiartka kostki) chociaz ja robilam z pół kostki.

Masa makowo-orzechowa:
masa makowo-orzechowa:
szklanka maku (ok. 100g) – zalać wrzatkiem i gotowac 20minut, odcedzic.
orzechy włoskie (ok. 0,5 kg łuskanych)
olejek migdałowy
miód
pół szklanki cukru

Wykonanie:
Zrobic rozczyn z drozdzy i połowy szkl. mleka. Do miski wsypac mąkę i sól, dodac reszte mleka wymieszanego z cukrem i jajkami, nastepnie masło i wyrobic ciasto. Odstawic w ciepłe miejsce na ok. godzinkę. W miedzyczasie zmielic 2 razy mak z cukrem, dodac pokrojone drobno orzechy, olejek migdałowy i miód (tyle zeby masa nie była sucha) ok. 6-8 łyżek. Wyrośniete ciasto podzielic na pół. Kazdą cześć rozwałkowac na prostokąt mniej wiecej 25/50 cm. Mase tez podzielic na pół, wyłożyc na oba placki, zawinąć w rulony oba ciasta, lekko spłaszczyc. Przeciąć oba rulony na pół (wzdłuż) i zrobić plecionkę.Delikatnie przeniesc na blache wyłożoną papierem. Piec 40-50 minut w 180-190 stopniach. Ciepłe ciasto polac lukrem.
uwagi:
Pierwszy raz piekłam obie plecionki na jednej blaszce, niestety nie dopiekły sie z boku, bo sie stykały. Na drugi raz piekłam kazdą osobno i wyszły rewelacyjne.









Przesłane przez Minia