
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Prl-owski blok czekoladowy
Składniki:
mleko w proszku pełnotłuste (takie w niebieskim opakowaniu)
1/2 szklanki wody
kostka masła
3-4 łyżki kakao
niepełna szklanka cukru
3 opakowania herbatników
bakalie do wyboru: orzechy (włoskie, laskowe, nerkowce, pistacje), rodzynki – kto co lubi.
Moja ulubiona opcja to herbatniki i nerkowce.
Wykonanie:
Podgrzewamy wodę, rozpuszczamy masło, cukier, kakao. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mleko w proszku ciągle mieszając aby nie porobiły się grudki. Dodajemy pokruszone herbatniki i posiekane bakalie.
Ja robię w porcelanowej formie, takiej 20×25 – wykładam masę, wyrównuje mokrą łyżka i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Potem kroję w kwadraty.
Można też zrobić w keksówce, wówczas trzeba wyłożyć ją natłuszczoną masłem folią aluminiową lub pergaminem.
Przesłane przez Aaasi@
