Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Amerykański cheesecake


Składniki:

Spód:
Opakowanie półsłodkich herbatników (ja kupuję herbatniki bez czekolady z SAN lub ciastka Digestive)
1/3 szklanka stopionego masła
łyżka cukru

Masa:
75 dag białego sera mielonego na sernik (w oryginalnym przepisie jest niesolony serek Philadelphia, ale on dopiero od niedawna jest w Polsce i jest bardzo drogi, ale jeśli ktoś woli to proszę bardzo)
1 szklanka cukru
2 jajka
aromat waniliowy
3/4 szklanki śmietanki słodkiej 30%
płaska łyżka budyniu waniliowego (nie więcej aby tylko ściął sernik a nie nadał mu budyniowego smaku – tego budyniu nie ma w oryginalnym przepisie, ale ja zawsze daję do serników)

Wykonanie:

Spód:
Herbatniki dokładnie kruszymy (ja to robię w robocie kuchennym, ale można owinąć je w ścierkę i uderzać w nie tłuczkiem – chodzi o to, żeby miały konsystencję proszku) i mieszamy z masłem i cukrem. Wykładamy nimi formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem i podpiekamy ok. 10 w 180 st.

Masa:
Ser mieszamy na puszystą masę, nie przerywając ubijania dodajemy kolejno po trochę cukru, potem po jednym jajku, budyń, aromat waniliowy. Na końcu pomału wlewamy śmietanę ciągle ubijając.
Masę wykładamy na podpieczony spód.
Istotą tego sernika jest jego „zaparzenie”, czyli formę trzeba włożyć w większą formę z gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 2/3 wysokości. Ciasto pieczemy około godziny w 170 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy ciasto na godzinę w wyłączonym piekarniku.
Wierzch sernika będzie biały, więc można ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą, albo owocami np. z puszki (ananasy, brzoskwinie, mandarynki).



Przesłane przez Aaasi@
Zdjęcie Cicha