Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

ROGALIKI prawie ŚWIĘTOMARCIŃSKIE


Składniki:
Ciasto:
5 szkl. mąki pszennej
4 jaja
3/4 szkl. mleka
4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
240g roztopionego, chłodnego masła
poł szkl. cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
50g drożdży świeżych

Masa makowa:
1,5 szkl. cukru pudru
200g migdałów
200g orzechów (ja dałam włoskie)
szkl. białego maku.
śmietana lub jogurt naturalny.

Wykonanie:
Ciasto: Zrobić zaczyn z letniego mleka, łyżeczki cukru, pokruszonych drożdży i łyżeczki mąki. Odstawić do ruszenia. W duzej misce wymieszać mąkę z cukrami, dodać zaczyn, śmietanę/jogurt, jaja, masło i wyrobić ciasto (mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych – spiralne haki). Ciasto będzie dość luźne, ale nie podsypujemy mąki. Przykrywamy ręcznikiem kuchennym. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 2h.
Masa makowa: Mak namaczać w gorącej wodzie przez 15 minut (można gotować). Odsączyć na sitku. Zmielić mak z migdałami, orzechami i cukrem – 2 krotnie. W zależności od gęstości masy dodać śmietanę/jogurt. Nie może masa być luźna ale tez nie może być zbyt zbita. To na wyczucie, jak do makowca.
Można tez zrobić nadzienie z gęstej konfitury.Ja zrobiłam kilka z powidłami śliwkowymi, ale były trochę za luźne i wypływały. Może jakaś marmolada by się nadała?
Odrywać kawałki ciasta, lekko podsypać mąka, cienko rozwałkować, wykroić wydłużone trójkąty Wink , nałożyć przy szerszym końcu łyżeczkę maku, lekko rozsmarować i zawijać. Odstawić rogaliki do napuszenia. Przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem. (ja tego nie robiłam). Piec do zarumienienia (ok 15min.) w 180 stopniach, ja piekłam z termoobiegiem. Jeszcze ciepłe polukrować (cukier puder i ciepła woda).



Przesłane przez Minia