Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Ciasto czekoladowe z musem


Ten torcik czekoladowy jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć w sumie można powiedzieć, że robi się 2 razy to samo. Jest po poprostu nieziemsko czekoladowy – nie da się zjeść więcej niż jeden mały kawałek.
Składa się z dwóch części: miękkiego i wilgotnego czekoladowego spodu, który opada po upieczeniu, aby zrobić miejsce na drugą część ciasta – czekoladowy mus. Do obydwu części deseru używa się podobnych składników i podobnie się je łączy ze sobą. Różnica polega na tym, że pierwszą część ciasta na spód się piecze, a druga część pozostaje w postaci musu i z dodatkiem żelatyny tężeje w lodówce.
Najlepiej wybrać czekoladę z dużą zawartością kakao, ja używalam czekolady gorzkiej Wedla.

Składniki:
Spód:
- 150g masła
- 150g połamanej na kostki ciemnej czekolady
- 5 dużych jajek
- 1 łyżka kakao
- 175g drobnego cukru do wypieków

Mus:
- 100g masła
- 100g połamanej na kostki ciemnej czekolady
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki kakao
- 115 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki żelatyny w proszku, rozpuszczonej w 80 ml ciepłej wody

Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20-23cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

Spód:
W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Jeśli nie masz takiego rondelka umieść czekoladę i masło w miseczce i zawieś ją na garnku z gotującą się wodą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać.
Mikserem ubić białka na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać z masą czekoladową i wlać do przygotowanej formy, piec przez 25 – 30 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (ciasto opadnie, tworząc wgłębienie, które wypełnimy musem, moje ciasto opadło jeszcze będąc w piekarniku). Nie wyjmować z formy.

Mus:
Przygotowujemy podobnie jak powyżej, po wystudzeniu upieczonego spodu. W rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 – 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca.
Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Masę wylać na środek upieczonego spodu. Dekoracja z ciemniejszych smug na musie powstała z reszty masy czekoladowej. Ciasto przykryć, uważając, aby nie naruszyć delikatnego wierzchu musu czekoladowego. Wstawić do lodówki na minimum 4 godziny lub najlepiej na noc. Kroić gorącym nożem (sparzonym wrzątkiem).



Przesłane przez eva