Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Ryba w zielonej potrawce


Składniki:
60 dag łososia (lub innej ryby o łagodnym smaku)
4 żółtka
2 średnie cukinie
15 dag masła
2 łyzki białego wytrawnego wina
sok i skórka z 1 cytryny
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
cukier
sól, biały pieprz
Wykonanie:
Wymieszać żółtka i wino,dodać skórkę z cytryny (niewiele) i 2 łyżki wody.Doprawić solą,pieprzem i cukrem.Masę podgrzać na małym ogniu, stale ubijając,aż osiągnie gęstą,płynną konsystencję.Po kawałku dodawac masło,ubijać aż masło się całkiem rozpuści.Sos doprawić sokiem z cytryny,solą,pieprzem i cukrem.Rybę podzielić na 4 równe porcje,skropić sokiem z cytryny.Cukinie oczyścić,zetrzeć na grubej tarce.W 2 garnkach zagotować osoloną wodę,w 1 blanszować cukinie przez 2-3 minuty,po czym osączyć, w 2 gotowac kawałki ryby przez 8 min. na bardzo małym ogniu.Zieleninę posiekać.Wsypać do sosu i wymieszać.Cukinie przełożyć do żaroodpornego naczynia i posypać pieprzem.Położyć osączone ryby.Polać przygotowanym sosem i zapiekać ok. 5 min.w temp. 220 stopni.Udekorować cytryną i koperkiem.
Przesłane przez Eliza1