Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym


Składniki:
Ok.1 kg dużych pieczarek (muszą być duże,to ważne)
Ok.50-60 dag mięsa mielonego
1 jajko
bułka tarta
przyprawy (sól albo wegeta,pieprz,czosnek-najlepiej świeżo wyciskany,zioła prowansalskie,i co kto lubi)
Wykonanie:
Pieczarki myjemy i odcinamy nóżki na samej górze.Generalnie wydrążamy leciutko kapelusz pieczarki,żeby powstała ładna „łódeczka” do nadziewania.Odcięte nóżki kroimy jak najdrobniej w kostkę i dodajemy razem z przyprawami do mięsa.Surowe jajko i bułka tarta-żeby masa była gęsta jak na kotlety mielone albo nawet trochę bardziej.Powstałym nadzieniem napełniamy łódki- lepiej nie robić „stożków”,bo jak jest grubo mięsa,to może nie upiec się w środku.Ja robię tak,że nadzienie wystaje na 2-3 mm nad pieczarkę.Układamy pieczarki-najlepiej na takiej „drucianej” wkładce do piekarnika albo w blasze,gdzie na dnie może zbierać się woda.Jeśli położymy pieczarki np.w naczyniu żaroodpornym,bardzo cieknie z nich sok i dół pieczarki jest gotowany a nie pieczony.Pod taką „drucianą” wkładkę wkładamy zwykłą,możemy ją wyłożyć folią aluminiową,bo z pieczarek bardzo cieknie,a potem ten sok zapieka się i ciężko to odszorować.Pieczemy około godziny w temperaturze 190-200 stopni.Jak znacie swoje piekarniki,najlepiej dobierzecie temperaturę,bo łatwo można je przypalić,ale muszą siedzieć wystarczająco długo,żeby upiekło się mięso.Najlepiej wyjąć po godzinie 1 pieczarkę,przeciąć i sprawdzić.Zamiast zwykłego mięsa mielonego można użyć metki tatarskiej,wtedy mniej przypraw trzeba dodać.Hit na imprezie sylwestrowej-można wziąć w rękę,gdy ostygną.Na obiad dla 1 osoby trzeba 4-6 pieczarek.
Przesłane przez Kamat