Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Racuchy drożdżowe z jabłkiem


racuchyzf5.jpg

Przepis 1:
Składniki i wykonanie:
2,5 dkg drożdży zasypuję 2 łyżkami cukru (powinny się rozpuścić),dodaję do tego szklankę ciepłego(nie gorącego)mleka,do miski wbijam jedno jajo i jedno żółtko,szczypta soli,łyżka cukru,drożdże z mlekiem,miksuję mikserem i na koniec dodaję mąki tyle aby ciasto było konsystencji gęstej śmietany (im rzadsze tym racuszki są chudsze na patelni)i miksuję ile wlezie to gwarantuje że rosną jak pączki.Odstawiam w ciepłe miejsce,jak podwoi objętość wrzucam
jabłka pokrojone w ósemki (obrane ze skórki) i na patelnię z gorącym olejem,smażą się błyskawicznie.Jeszcze ciepłe posypuję cukrem pudrem. Gotowe a jakie smaczne.POLECAM!
Nadesłane przez mamabeata

Przepis 2:
Maly kefir mieszam do gestosci z maka najlepiej tortowa dodaje jajko pokrojone w cieniutkie palsterki jabluszko cukier do smaku wiecej lub mniej jak kto lubi mieszam az wyjdzie gestossc troszke lepsza niz na nalesniki
Nadesłane przez Misiulka

Przepis 3:
Wiec robi sie ciasto na racuchy:
( 2 1/2 szkl. mąki (1/2kg),
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży (zalewa sie je cieplym mlekeim, miesza i czeka 5 min)
sól
Wymieszuje sie skladniki a potem odstawia do wyrosniecia na ok. 40min. Nastepnie kroi sie banana na 4 wzdluz i potem w plasterki. Mozna jeszcze zetrzec do tego jablko na grubych oczkach i delikatnie wymieszac no i smazyc!. Potem posypac cukrem pudrem wymieszanym z waniliowym Wychodza pyyyyycha!
Nadesłane przez Luizka

Przepis 4:
A ja robię tak jak ciasto drożdżowe i takie „ciastowe” uformowane w placki albo oddarte i spłaszczone smażę na oleju, czasem z nadzieniem – z jabłkami, z dżemem, z bananem (juz dawno nie, bo olo nie może ), czasem „puste” polewam sokiem lub syropem lub jogurtem jak ostygną.
Składniki:
pół kg mąki
3 dag drożdży
pół szklanki mleka
łyżka cukru (daję często więcej…) można cukier waniliowy
szczypta soli
łyżka octu
Drożdże +ciepłe mleko(albo trochę zimnego mleka z zagotowaną wodą..) + ocet + łyżeczka mąki + łyżeczka cukru –> zmieszać i zostawić na 15-30 min. Potem dodać resztę, zagnieść (ja się specjalnie nie staram, a też wychodzą), zostawić do wyrośnięcia, jesczze raz zagnieść i urywać po kawałku nadziewać lub nie, spłaszczone na olej i rumienić..
Nadesłane przez ghrr

Przepis 5:
1 jajo
mąka
jabłka krojone w kawałki
kefir i śmietana.Kefiru ma być więcej niż śmietamy (tej ze 2 łyżki)
sól
Ciasto ma być gęstsze od naleśnikowego.
Smażyć na oleju Posypać cukrem.
Nadesłane przez Slasia