Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Gyrosik


składniki
2 piersi kurczaka-o łącznej wadze około 60 dag
łyżka oliwy
około szklanki naturalnego jogurtu
łyżka drobno posiekanego szczypiorku do dekoracji
marynata:
łyżeczka suszonego czosnku
po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego oregano
pół łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
pół łyżeczki rozmarynu
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki mielonego kminku
spora szczypta pieprzu cayenne
szczypta tymianku
2 łyżki oleju
Wykonanie:
Piersi kurczaka myję i dokładnie osuszam.Kroję na bardzo cienkie i długie paski.Wszystkie składniki marynaty mieszam dokładnie ze sobą i wkładam do niej pokrojone mięso.Odstawiam na 10 minut.(ja zamarynowałam na kilka godzin).Na patelni rozgrzewam silnie łyżkę oliwy i kiedy zaczyna dymić,wkładam mięso razem z marynatą-smażę na dużym ogniu,cały czas mieszając przez 3-4 minuty-kawałki mięsa powinny zacząć się lekko przypalać-wtedy zaś z przypraw wydobędzie się ich cały aromat.
Sos:
zależy na ile osób,jogurt naturalny,drobno posiekany szczypiorek z 2 lub 3 ząbki czosnku,do tego troszkę soli i pieprzu.Wszystko wymieszać razem.
Mięso wykładam na talerze,polewam zimnym sosikiem i do tego fryteczki pychotka mniam mniam!!!!! A na suróweczkę polecam np.Marchewkę z ananasem w śmietanie.
Przesłane przez Anka