Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Marengo-sposób na cielęcine


Przepis1
Składniki:
80 dag cielęciny
1 marchewka
2 cebule
3 ząbki czosnku
5 dag masła
30 ml oliwy
1/2szklanki białego wytrawnego wina
2 szklanki mało słonego bulionu wołowego
2 dag mąki
35 dag miąższu pomidorów pokrojonego w kostkę
12 małych białych cebulek
12 dag pieczarek
1 bouquet garni (związane w pęczek natka,tymianek i listek laurowy)
masło do smażenia
Wykonanie:
Na patelnię o wysokich brzegach wlej oliwę,dodaj masło.Gdy całość zacznie lekko dymić wrzuć cielęcinę pokrojoną w grubą kostkę,przypraw solą i pieprzem.Podsmaż na mocnym ogniu,oprósz mąką i lekko przyrumień.Dodaj zmiażdżony czosnek i białe wino, redukuj do 2/3 objętości.Pokrój marchewkę w kostkę i dodaj do mięsa.Teraz dodaj pomidory,bouguet garni i tyle bulionu,aby przykrył mięso.Zagotuj,mieszając zmniejsz ogień.Gotuj około 1 godziny.Cebulki podsmaż na maśle.W drugim garnku usmaż na maśle pieczarki (powinny się przyrumienić i odparować).Gdy cielęcina jest już w połowie ugotowana, wyjmij ją z sosu i przełóż do pieczarek razem z cebulą.Sos odtłuść i przecedź, dobrze przecierając przez sitko.Wlej do mięsa,grzybów i cebuli,gotuj razem jeszcze ok. 20 minut.Przed podaniem skrop cytryną.Możesz podawać z grzankami i posypać natką pietruszki.

Przepis2:
1. Oczyść mięso z błon,włókien i pokrój je w centymetrową kostkę.
2. Do rondla na ogniu wlej oliwę i olej.Kiedy będą gorące, dodaj masło i zaczekaj,aż zacznie się pienić.
3. Wrzuć pojedynczo kawałki mięsa na gorący tłuszcz.Obsmaż je z każdej strony,aż pokryje się złocistą skórką.
4. Umyj i obierz marchewkę,usuń rdzeń,pokrój w kostkę i dodaj ją do mięsa.
5. Pokrój cebulę w kosteczkę i również dodaj do rondla z cielęciną.
6. Wsyp mąkę,żeby zagęścić całość,dodaj koncentrat pomidorowy,posiekany tymianek,liść laurowy i zamieszaj
7. Na koniec wlej wino i wodę,zagotuj i duś w szybkowarze ok. 20 min.W normalnym garnku będzie to trwało ok. 40 min.Po prostu sprawdzaj,czy mięso jest miękkie.
8. Serwuj z ryżem Pilaw.
Przesłane przez Ania_