Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Karpatka


Ciasto:1szkl.mąki,0.5 kostki margaryny,1szkl. wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,5 całych jajek.
Masa:1 kostka masła,1 szkl. cukru pudru,1.5 szkl. mleka 2%,1 cukier waniliowy,1 żółtko,1 łyżka mąki tortowej,1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie ciasta:
Wodę zagotować z margaryną,do tego dodać mąkę i mieszać gotując na wolnym ogniu ok.3 minut.Gdy ciasto lekko przestygnie dodać proszek do pieczenia.Ciasto ostudzić,następnie dodać 5 całych jaj.Dobrze całość wyrobić i podzielić na dwie części.Piec ok. 45 min.

Przygotowanie masy:
0.5 szkl.mleka zagotowujemy.0.5 szkl.mleka rozprowadzamy z mąką tortową i ziemniaczaną.Następnie dodajemy cukier puder i cukier waniliowy.Wlewamy mleko z ąką do gotującego mleka i gotujemy jak budyń.Gdy masa lekko ostygnie dodajemy żółtka i masło.Wyrabiamy masę mikserem.
Upieczone,ostudzone placki przekładamy masą i wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 2godz.
Nadesłane przez Motylek1

A ja robie karpatkę troszkę inaczej:
na spód kłade biszkopt,potem smaruje połowe kremy,kłade galaretkę pokrojoną w kosteczke i resztę kremu.Na wierzch daję to ciasto parzone i polewam czekoladą w pajęczynkę.
Nadesłane przez Diana