Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
12-11-2011

Gołąbki siekane

Składniki:
mała główka kapusty (1-1,3kg)
1/2 kg mięsa mielonego
1 szklanka kaszy
1 szklanka ryżu (lub jak ktoś woli to mogą być 2 szklanki kaszy/ryżu)
3 łyżki kaszy manny
2-3 jajka

Wykonanie:
Z kapusty odkładamy kilka liści, resztę drobno siekamy, nasalamy i po chwili odciskamy. Mieszamy z mięsem, kaszą, ryżem, manną i jajkami, doprawiamy do smaku. Formujemy jak kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i opiekamy na tłuszczu. Potem przedkładamy do rondla wyłożonego liśćmi kapusty, podlewamy wodą doprawioną np. Kucharkiem i dusimy na małym ogniu przez 1-1,5 godz (w zależności od wielkości gołąbków). Podajemy z sosem pomidorowym.



Przesłane przez Ania000

Składniki:
3 szklanki mąki
4 żółtka
25 dkg masła lub margaryny
3 łyżki śmietany
3 dkg drożdży
jajo
szklanki cukru do posypania

Wykonanie:
Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka i drożdże rozpuszczone w
śmietanie. Zagnieść ciasto i włożyć na 3 godz do lodówki. Odrywać po
kawałku schłodzonego ciasta, rozwałkowywać bez podsypywania mąki na
grubość ok 2 mm i wykrawać ciastka foremkami. Smarować je rozmąconym
jajkiem i posmarowaną stroną zanurzać w cukrze.Ułożyć na blasze z
papierem do pieczenia. Piec w 150 ok 15 min aż będą jasnozłote.
Smacznego!



Przesłane przez Lordi

Składniki:
ćwiartka dużej dyni (ewentualnie pół małej)
1 duża cebula
1 śmietana
4 ząbki czosnku
koperek
masło do smażenia
groszek ptysiowy
sól
pieprz
czerwona słodka, sproszkowana papryka
kostka rosołowa

Wykonanie:
obrać i pokroić w duże kawałki dynię
w dużym garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć
podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny
uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek na etapie rozgotowanej dyni gotować jeszcze około pół godziny
zmiksować (czasami dynia jest tak pięknie rozgotowana że nie ma już konieczności miksowania)
podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany zaznaczoną w centrum i koperkiem
Smacznego!

Przesłane przez ViktoriaViktoria

6-10-2011

Chutney pomidorowy

Składniki:
1 kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Cebulę obrać i także pokroić na ósemki. Czosnek i imbir obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w rondlu. Wlać ćwierć szklanki octu, mieszając, zagotować. Następnie 60-75 min gotować na małym ogniu, często mieszając i wlewając po trochu resztę octu. Gorący chutney przekładać do wyparzonych słoików i natychmiast je zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Po otwarciu można około miesiąca przechowywać w lodówce.
Smacznego!

Przesłane przez ViktoriaViktoria