Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
18-11-2011

Zupka jarzynowa

Składniki:

1 średnia marchewka
1 mały ziemniak
1/2 malutkiej pietruszki
1/2 jabłuszka
mała różyczka brokuła
20g mięska
oliwa z oliwek
1/2 łyżeczki kaszki manny błyskawicznej (aby wprowadzić gluten)

Wykonanie:

Warzywa ugotować w małych kawałkach, w innym naczyniu mięsko. Jak warzywa są gotowe wsypać pół łyżeczki kaszy manny i gotować ze 3 minutki jeszcze, dolać łyżeczkę oliwy. Wrzucić mięsko i wszystko zmiksować. Z podanej porcji wychodzi ok. 200ml.

Przesłane przez anwa6

Składniki:
ćwiartka dużej dyni (ewentualnie pół małej)
1 duża cebula
1 śmietana
4 ząbki czosnku
koperek
masło do smażenia
groszek ptysiowy
sól
pieprz
czerwona słodka, sproszkowana papryka
kostka rosołowa

Wykonanie:
obrać i pokroić w duże kawałki dynię
w dużym garnku na maśle zeszklić poszatkowaną cebulę, dodać dynię, podsmażyć
podlać rosołkiem z 1 kostki bulionowej, dusić pod przykryciem około pół godziny
uzupełnić poziom wody, przyprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką, dodać wyciśnięty czosnek na etapie rozgotowanej dyni gotować jeszcze około pół godziny
zmiksować (czasami dynia jest tak pięknie rozgotowana że nie ma już konieczności miksowania)
podawać z groszkiem ptysiowym, kroplą śmietany zaznaczoną w centrum i koperkiem
Smacznego!

Przesłane przez ViktoriaViktoria

25-10-2011

Zupa miso

Składniki:
2 duże łyżki Pasty Miso,
1/4 tofu pocięte w kostkę,
5g suszonych wodorostów, wymoczonych uprzednio w wodzie,
zielona cebulka- cienkie paski,
1/4 łyż proszku bonito (HONDASHI),
6 szklanek wody,
2 szt konbu,
(możesz też dodać inne warzywa)

Wykonanie:
do garnka wlej 6 szklanek wody i wrzucić czyste konbu.
Doprowadź do wrzenia, gotując na małym ogniu, po czyj wyjmij konbu. Dodaj pastę miso i bulion bonito, gotując 2-3 min.Następnie wodorosty, tofu i zieloną cebulkę.

Przesłane przez Agacior

17-10-2011

Zupa cebulowa

Składniki
5-6 cebul
łyżka mąki
rosół lub wywar z kostki
łyżeczka kurkumy
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
ryż (łyżka na talerz)
śmietana

Wykonanie:
Cebule pokroić drobno, podsmażyć nie rumieniąc, dodać łyżkę mąki. Zalać rosołem lub wywarem z kostki (żeby przykryło cebulę) Dodać przyprawy i ryż. Gotować do miękkości, zabielić śmietaną. Im bardziej cebula się rozpadnie tym lepiej (jak dla mnie).




Przesłane przez Złota