Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Murzynek z wiśniami


Składniki:
1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
3 płaskie łyżki kakao
4 jajka
2 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
wiśnie (u mnie ok. 1/2 kg – mogą być świeże lub mrożone)

Wykonanie:
Margarynę, wodę, cukier, kakao i cukier waniliowy zagotować w garnku. Chwilę gotować ciągle mieszając, aż cukier zupełnie się rozpuści. Zdjąć z ognia i przestudzić na tyle, żeby masa nie była gorąca. Z tego odlać pół szklanki na polewę. Do reszty masy dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać pianę z białek, a następnie wydrylowane wiśnie. Wyłożyć do tortownicy lub formy posmarowanej tłuszczem i piec ok. 1 godziny w temp. 180 – 200 st. Ostudzone ciasto oblać wcześniej zachowaną polewą.

Uwagi:
Wiśnie przed dodaniem do ciasta posypałam mąką, żeby nie opadały na dno, a dodatkowo część z nich zostawiłam nie posypaną i poukładałam na wierzchu.



Przesłane przez kate83