Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Muffiny czekoladowe z wiśniami lub malinami


Składniki na około 16 muffin:
225 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej (lub groszków czekoladowych)
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
80 g brązowego cukru
60 g białego cukru
80 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 szklanki wiśni lub malin (mogą być mrożone)

Wykonanie:
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukry. W drugim naczyniu mokre: roztrzepane jajka, śmietanę, olej. Połączyć zawartość naczyń, wymieszać do połączenia składników. Dodać maliny, groszki czekoladowe, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, do nich nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut (lub dłużej z owocami mrożonymi), do tzw. suchego patyczka.
Smacznego!

Przesłane przez markaz