Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Kruche ciasto z masą kawową


Składniki:
Ciasto:
50 dag mąki ( na oko pół torebki z kg )
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru ( mniej więcej szklanka i coś)
5 żółtek
3-4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Mąkę siekamy z tłuszczem, rozdrabniamy palcami aż nie będzie dużych grudek. Dodajemy resztę składników i bardzo szybko zarabiamy, bo ciasto rzednie pod wpływem ciepła rąk. Robimy wałek i dzielimy na 4 równe część. Wsadzamy do lodówki.
Jak chwilę poleży w lodówce lepiej się wałkuje, jak nie trochę rozwałkuję a resztę rozprowadzam rękami na papierze w blaszce, nakłuć widelcem.Przygotowuję sobie tak 4 arkusze i wsadzam je do lodówki. W tym czasie nagrzewam piekarnik do ok 180st i po kolei piekę placki do zrumienienia.

Masa:
3 całe jajka
szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej( Nesca)
1 łyżka spirytusu(niekoniecznie ale fajnie zaostrza smak masy)
Kostka masła
powidło/galaretka porzeczkowa( jakaś kwaśna dla kontrastu)

Wykonanie:
Jajka wbijamy do miski którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą. Ubijamy na parze z cukrem jakieś 10-15min aż masa zrobi się ciepła i puszysta, cukier się rozpuści. Dosypujemy kawę i miksujemy aż się rozpuści. Studzimy.
Ja przeważnie ubijam w metalowej misce więc później przekładam do innego naczynia i po wierzchu jeszcze gorącej masy rozprowadzam odrobinę masła czy margaryny, żeby masa stygnąc nie robiła na powierzchni skorupy, która później chrzęści miedzy zębami
Jak masa dobrze wystygnie miksujemy ją z masłem KONIECZNIE TEJ SAMEJ TEMPERATURY żeby się nie zważyło, na końcu dodajemy spirytus- też ostrożnie i na dużych obrotach bo może się zważyć.

Placek przekładamy-od dołu
-placek
-powidło/galaretka porzeczkowa
-placek
-masa
-placek
-powidło
-placek
Trochę masy zostawiamy do posmarowania boków placka, na górę robimy polewę.
Niestety ciasto musi postać z 2 dni żeby zmiękło, wtedy jest pyszne.

Przesłane przez Czorcik