Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Cygańska droga


Składniki:

Ciasto:
15 dag margaryny
8 jajek
20 dag cukru pudru
2 łyżki kakao
10 dag stopionego miodu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
30 dag maku

Masa budyniowa:
35 dag masła lub margaryny
1 opakowanie kremu karpatka
0,5 l mleka

Dodatkowo:
2 zielone galaretki
1 paczka podłużnych biszkoptów „SAN”
polewa czekoladowa
pół margaryny ok. 120g

Wykonanie:

Ciasto:
Mak zemleć w blenderze lub młynku do kawy (nie trzeba go sparzać). Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku, miód, mak, kakao, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Ciasto piec w blaszce 25×40 cm ok. 1godz/175-180ºC.

Masa budyniowa:
Budyń karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaniu, pozostawić do całkowitego wystudzenia i połączyć z 35dag masła lub margaryny.

Dodatkowo:
Galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu.

Upieczone wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Pierwszy posmarować połową masy. Następnie ułożyć biszkopty w odstępach ok 1 cm od siebie i zalać je tężejącą galaretką. Gdy galaretka zastygnie rozsmarować na niej pozostałą masę i położyć drugą połowę ciasta.

Na polewę czekoladową rozpuścić margarynę w garnku i dodać do niej gotową sklepową polewę czekoladową, mieszać aż do roztopienia polewy.
Stygnącą polać ciasto.

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień, gdy zmiekną biszkopty.



Przesłane przez nanci