Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Bogracz


Składniki:
0,5 kg wołowiny
papryka czerwona
duża cebula
czosnek
3 duże pomidory/puszka pomidorów pokrojonych w kostkę
ziemniaki (ok. 5 szt.)
przyprawy – sól, pieprz, papryka: słodka, ostra, chilli (jeśli nie lubisz ostrego-pomijasz), kminek, tymianek, bazylia, cząber, majeranek, ewentualnie czosnek granulowany
tłuszcz do smażenia
ciasto na kluski: jajko, sól, łyżeczka masła, mąka (2-3 łyżki), posiekana zielona pietruszka

Wykonanie:
Mięso podsmaż aż się zrumieni, dodaj dużą cebulę i czosnek. Znów podsmaż. Zalej wodą i gotuj do miękkości. Dodaj przyprawy. Dodaj ziemniaki i paprykę czerwoną, potem pomidory (ja dodaję z puszki). Na końcu kluski. Zmiksuj składniki – musi powstać dość gęste ciasto. Zanurz najpierw łyżeczkę w Bograczu, żeby ją rozgrzać, potem nabierz czubkiem masę i zanurz w Bograczu – powinno samo odpaść. Łyżeczka musi być cały czas gorąca! Chwilkę podgotować aż kluski wypłyną na wierzch.



Przesłane przez holly79