Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Pierniczki świąteczne


Składniki:
1/2 kg. miodu naturalnego,
2 szkl. cukru,
25 dkg. masła – podgrzewać stopniowo, niemal do wrzenia a następnie ostudzić.

Do chłodnej masy dodać:
1 kg. mąki pszennej,
3 jajka,
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 1/2 szkl. mleka,
1/2 łyżeczki soli,
2-3 torebki przypraw korzennych do piernika.
Ciasto starannie wyrabiamy, przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykrywamy folią spożywcza i odstawiamy w chłodne miejsce – ja trzymam na parterze lodówki.

Wykonanie:
Ciasto wałkujemy cieniutko i pieczemy około 10-15 minut aż się zezłocą.

Uwagi:
Ciasto przygotowujemy kolo wszystkich świętych, ponieważ musi leżakować w lodówce i się przegryzać jakieś 5-6 tygodni.
Ciasto ma dość „wolną” konsystencję, ale jak „posiedzi” w zimnie – stężeje i da się rozwałkować (trzeba podsypywać mąką), jeśli jednak ktoś doda przy wyrabianiu trochę więcej mąki – też nie będzie tragedii.
Ja mieszam składniki mikserem z nasadkami do ciasta drożdżowego (takie spiralki), mikser „wyje” ale jakoś idzie.
Polecam przygotowanie minimum dwóch porcji.





Przesłane przez Minia