Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Domowy ketchup


Składniki:
3 kg mięsistych pomidorów
2 duże cebule
1 kg śliwek węgierek
2 duże antonówki

Wykonanie:
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry. Dodać do nich pokrojone cebule i gotować w rondlu, dodać 5 goździków, 5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzy i 5 liści laurowych. Pogotować na małym ogniu z pół godziny, mieszając. W drugim garnku gotować na małym ogniu wypestkowane śliwki i pokrojone jabłka. Mieszać. Jak już cebula zmięknie, wyjąc przyprawy, zmiksować wszystko w blenderze (pomidory i owoce razem) i z powrotem do rondla.
Dodać 1/3 szklanki cukru, 1,5 łyżki soli, ocet – 0,5 szklanki winnego (najlepszy z czerwonego wina) i 2 łyżki spirytusowego 10%, 1 łyżkę papryki słodkiej, 0,5 łyżeczki ostrej i tyle samo cynamonu i imbiru. Ja dawałam też papryczki chilli – 2 – miksowałam razem z pomidorami bez pestek.
Odparować na małym ogniu do pożądanej gęstości. Co do smaku można dać więcej octu, cukry – jak kto lubi. Gorące do słoików, najlepiej mniejszych, pasteryzować ok 15 min.
Smacznego!

Przesłane przez Ag@