Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Tort ananasowy


Składniki:

Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza kokosowa:
20 dag kokosu
6 białek
20 dag cukru pudru

Krem ananasowy:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 puszki ananasów
1 budyń waniliowy

Polewa czekoladowa:
13 dag masła
13 dag cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody

Wykonanie:

Ciasto:
Ubić białka na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać ocet. Delikatnie zamieszać. Upiec ciasto. Jeśli wyrośnie zbyt wysokie można trochę ściąć. Podzielić na dwie części.

Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wsypać wiórki kokosowe – upiec na papierze pergaminowym.

Krem ananasowy:
Na soku z ananasów ugotować budyń. Z masła i cukru utrzeć kremową masę, a następnie dodać wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać drobno pokrojone ananasy – wymieszać.

Polewa czekoladowa:
Masło roztopić na małym ogniu, wlać wodę i wsypać wymieszany cukier z kakao. Gotować 3 minuty, po czym zdjąć z palnika i ciągle mieszając ostudzić. Polać ciasto lekko ciepłą polewą.

Przesłane przez *anika*