
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Tort ananasowy
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza kokosowa:
20 dag kokosu
6 białek
20 dag cukru pudru
Krem ananasowy:
25 dag masła
1 szklanka cukru pudru
2 puszki ananasów
1 budyń waniliowy
Polewa czekoladowa:
13 dag masła
13 dag cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
Wykonanie:
Ciasto:
Ubić białka na sztywną pianę, dodając cukier, a następnie żółtka. Do piany wsypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Dodać ocet. Delikatnie zamieszać. Upiec ciasto. Jeśli wyrośnie zbyt wysokie można trochę ściąć. Podzielić na dwie części.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, wsypać wiórki kokosowe – upiec na papierze pergaminowym.
Krem ananasowy:
Na soku z ananasów ugotować budyń. Z masła i cukru utrzeć kremową masę, a następnie dodać wystudzony budyń. Pod koniec ucierania dodać drobno pokrojone ananasy – wymieszać.
Polewa czekoladowa:
Masło roztopić na małym ogniu, wlać wodę i wsypać wymieszany cukier z kakao. Gotować 3 minuty, po czym zdjąć z palnika i ciągle mieszając ostudzić. Polać ciasto lekko ciepłą polewą.
Przesłane przez *anika*
