
Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl
Krem z orzechów laskowych (domowa Nutella)
Składniki:
100 g orzechów laskowych
pół puszki mleka skondensowanego słodzonego
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki miodu
pół szklanki mleka
Wykonanie:
Orzechy laskowe podrumienić (podprażyć) na patelni lub w piekarniku (temperatura 180o), mieszając od czasu do czasu. Obrać ze skórek( z nimi wyjdzie gorzkawy krem).
Ostudzone włożyć do malaksera zmiksować na płynną masę-( ja z braku urządzenia do mielenia/rozgniatania zmieliłam je młynkiem do bakalii i takie wiórki dodałam do masy).
Do garnuszku z grubym dnem wlać mleko skondensowane, połamaną gorzką czekoladę, miód, mleko. Podgrzewać na małej mocy, do rozpuszczenia się czekolady, mieszając by wszystkie składniki się połączyły i trochę zgęstniały. Dodać masę orzechową całość miksować/ ucierać jeszcze przez chwilę na gładką masę. Nałożyć do słoiczków, odstawić w temperaturze pokojowej, do stężenia. Mi z tego wyszedł ok 500g słoiczek.
Przesłane przez Czorcik
