Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Kremarz (miodownik)


Składnik:i
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
5 łyżek miodu
1 łyżeczka sody
1/3 kostki masła
1 jajko
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
Krem:
5 łyżek kaszy manny
3/4 szklanki cukru
250 g masła lub margaryny

Wykonanie:
Miód rozpuścić z masłem i cukrem na małym ogniu. Wystudzić, dodać sodę, mąkę, jajko i śmietanę. Wymieszać i zagnieść ciasto. Masę podzielić na 3 równe części,włozyc na trochę do zamrażalnika co ułatwia życie znacznie- rozwałkować na prostokątne placki. Piec kolejno na złoto – po około 12 minut w 180 st.C. Wyjąć i zostawić do ostygnięcia.
Krem:
Z podanej ilości mleka odlać pol szklanki w której rozmieszamy kaszę mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem, na gotujące mleko wlać rozmieszaną kaszę i gotować az kasza się ugotuje i zgęstnieje.Wystudzoną masę utrzeć z masłem. Masą przełożyć upieczone i wystudzone placki, można posmarować wierzch i boki, albo zrobić polewę.
W przepisie było 4 placki jednak ciasto jest dosyć hmmm rozlazłe i mi nie wystarczyło cierpliwości na rozciąganie go w blaszce więc podzieliłam na 3 części. Były od razu miękkie i nie musiały „oddawać” Jak dla mnie całkiem fajne ciasto chociaż wolę wyraźniejsze w smaku. To zdecydowanie lepiej smakuje z czekoladową polewą,niż z samym kremem.

Przesłane przez Czorcik