Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Domowe lody


Składniki:
pól puszki skondensowanego mleka słodzonego
ok 300ml pełnotłustego mleka
4 żółtka
2-3łyżeczki cukru (zalezy jakie duże jajka, tak zeby się utarły)
2 łyżki kakao( w sumie można dodać co sie chce ja chciałam czekoladowe )
2-3 łyzki mleka dodatkowo

Wykonanie:
Mleko+mleko skondensowane zagotowujemy często mieszając bo się może przypalić. W tym czasie ucieramy z żółtek i 2-3 łyżeczek cukru kogel- mogel (im lepiej utrzemy tym bardziej puszyste będą lody) dodajemy na końcu kakao i z 2-3 łyżki mleka żeby się upłynniło i dało wlać do gotującego mleka. Jak mleko jest gorące wlewamy masę jajeczną i chwilę gotujemy zeby zgęstniało. Studzimy w zimnej wodzie miksując cały czas. Jak wystygnie wkładamy do zamrażalnika, gdy się zacznie ścinać miksujemy na wysokich obrotach żeby napowietrzyć lody. Zanim całkiem zastygną można powtórzyć miksowanie kilka razy. Mi w sumie z 3 razy się chciało i było ok. Dosyć długo „zamarzają” bo jakieś 6h później miały odpowiednią konsystencję. Pyszne chociaż trochę słodkie. Pewnie gdyby dać niesłodzone mleko, można by bardziej kombinować. Dodatek musu z owoców pewnie też złagodziłby słodycz.

Przesłane przez Czorcik