Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Szarlotka dla skazowców


Składniki:

2 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
kostka chłodnego masła
3 łyżki cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki śmietany (można zastąpić wodą)
5-6 jabłek

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, dodać posiekane masło i posiekać wszystko razem nożem, dodać żółtka i śmietanę i zagnieść. Jak będzie zbyt lepkie podsypać mąką, jeśli nie będzie dobrze zlepione, dodać nieco zimnej wody lub śmietany.
Około 5-6 jabłek obrać i pokroić w ósemki, włożyć do rondelka podlać trochę wodą, dodać ok. 3 łyżki cukru lub więcej (trzeba próbować, bo różne są jabłka) i cynamon. Dusić kilka minut na małym ogniu ciągle mieszając, aż jabłka będę półtwarde.
Można też zetrzeć jabłka na tarce, doprawić, wtedy nie trzeba gotować. Ja jednak wolę te gotowane, bo są białe, nie ciemnieją i czuć duże kawałki jabłek.
2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć do formy, na to ułożyć jabłka, na wierzch zetrzeć na grubych oczkach na tarce pozostałą 1/3 część ciasta (aby dobrze się tarło wkładam na kilka minut do zamrażalnika).
Piec ok. 60 minut w 180 st.

Przesłane przez *alexi*