Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Zwyczajny makaron podany w niezwyczajny sposób


Składniki:
opakowanie makaronu spaghetti ( ja użyłam takiego szerszego jak jest w gniazdach na przykład i do tego wzięłam taki kolorowy z bazylią- bardzo ładnie wygladał )
2 zielone papryczki chili
10 pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii
2 duże cebule ( dałam jedną )
5 plasterków szynki
400ml jogurtu naturalnego
50ml oliwy z oliwek
3 jajka
1 opakowanie sera mozzarella
2 ząbki czosnku
6 łyżeczek startego parmezanu
sól i świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:
Gotujemy makaron al dente. Na patelni, na średnim ogniu smażymy cebulę. W szerokim naczyniu, łączymy pokrojone pomidorki ze świeżą bazylią, dodajemy starty czosnek, podsmażoną cebulę oraz drobne kawałki zielonej chili. W dużej misce ubijamy jogurt z jajkami i oliwą, dorzucamy pokrojoną w plasterki szynkę. Doprawiamy solą i pierzem
Odcedzamy makaron i posypujemy serem parmezan. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem pergaminowym i nakładamy małe porcję makaronu, formujemy w takie gniazdka, które łatwo można uzyskać przy pomocy widelca. Następnie ostrożnie polewamy makaron masą jogurtową, nakładamy sałatkę z pomidorów. Na końcu umieszczamy plasterek sera mozzarella i posypujemy świeżo startym pieprzem. Wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 150 stopni C, na 8-10 minut. Przed podaniem możemy ozdobić listkami bazylii i posypać serem.

Przesłane przez Asara