Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Śledzie po kaszubsku


Składniki:

8-10 filetów śledziowych
2-3 cebule
150 ml (ok. 2/3 szklanki) oleju
250 ml pikantnego keczupu (ja stosuję Pudliszki)
150 ml zagęszczonego soku pomidorowego Primo Gusto
sok z połowy cytryny lub 2 łyżki octu winnego (+ tyle samo soku lub octu do wody w której moczymy śledzie)

Wykonanie:

Filety śledziowe moczymy kilka godzin w mleku lub w wodzie z dodatkiem kilku łyżek soku z cytryny lub octu winnego, aby nie były za słone i aby skruszały (ja zawsze moczę całą noc) i kroimy na duże kawałki (jeden płat na 2-3 kawałki). Cebule kroimy na półplasterki i szklimy na 1/4 szklanki oleju. Mieszamy keczup z sokiem pomidorowym, dodajemy cienkim strumieniem pozostały olej ciągle mieszając aby sos stal się kremowy. Dodajemy cebulę z olejem ze smażenia, sok z cytryny lub ocet, doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, czosnkiem. W głębokim naczyniu układamy śledzie, na to sos, na to śledzie i znów sos. Odstawiamy na co najmniej 1 dzień do lodówki, najlepsze są po 2-3 dniach.
Moja siostra dodaje do tego sosu jeszcze wymoczone rodzynki i suszone morele, też bardzo dobre, jeśli ktoś lubi to proszę bardzo, ale to już nie będą typowe śledzie po kaszubsku.

Przesłane przez Aaasi@