Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Porzeczkowiec


Składniki:
Masa kakaowa:
3/4 szkl oleju
1/2 szkl wody
1 szkl cukru
3 łyżki kakao
Wszystko razem zagotować i ostudzić.

Biszkopt:
5 białek
1/2 szkl cukru
5 żółtek
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 1/2 szkl mąki
Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Wlać ostudzona masę kakaową i wsypać mąkę zmieszaną z proszkiem i sodą. Piec w 170 stopniach przez 45 min. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.

Masa serowa:
1/2 kg serka waniliowego
1 margaryna
3 łyżki cukru pudru
Zmiksować margarynę na puszystą masę, dodać serek, cukier i miksować do całkowitego połączenia składników.

Masa śmietanowa:
1/2 l śmietanki KREMÓWKI 36%
1 łyżka cukru pudru
2op. Śmietanfixu
Wlać schłodzoną śmietankę do misy miksera, dodać cukier i chwilkę miksować aż lekko zgęstnieje. Wsypać smietanfixy i jak zgęstnieje wyłączyć mikser. Uważać, żeby nie za długo miksować bo się zrobi tzw „masło”.
Masę serową i śmietanową można przygotować sporo wcześniej i schłodzić w lodówce.

Wykonanie:
Jedną część biszkoptu posmarować marmoladą/dżemem z czarnej porzeczki.Na to wyłożyć masę serową i przykryć druga częścią biszkoptu również wysmarowaną marmoladą porzeczkową. Na to wyłożyć masę śmietanową. Posypać starta gorzką czekoladą. Schładzać przez noc w lodówce.



Przesłane przez MaBo