Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Chimichanga drobiowa


Składniki:

Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
1/2 czerwonej papryki
troszkę śmietanki 18%
sól, pieprz (do smaku)
Można zrobić z również z innym nadzieniem np.: wieprzowym, rybnym lub wegetariańskim.

Pozostałe produkty:
Tortilla – duże placki,
ser żółty 1/2 kostki wystarczy,
sałata zielona lub kapusta pekińska (po małej garści trzeba liczyć do każdego placka),
1 pomidor pokrojony w krążki.

Wykonanie:
Najpierw robię nadzienie. Pierś z kurczaka kroję w paseczki lub kostkę (jak kto woli) i smażę z czerwoną papryką i przyprawami. Duszę ok 5-7 min i dodaję śmietankę na nabranie koloru i lepszego smaku. Jeszcze na chwilkę zostawiam na ogniu. Po usmażeniu przekładam do miski.
Ser żółty trę na tarce o grubych oczkach, sałata zielona poszarpana lub kapusta pekińska drobno posiekana.
Na czystej patelni podgrzewam placek tortilli z obu stron i przekładam na talerz i na środek placka daję nadzienie mięsne później sałatę lub kapustę pekińską, plasterek pomidora i posypuję żółtym serem. Zawijam w kostkę. Układam na talerzu zawinięciem do dołu, aby nam się nie rozpadło i nie wysypało nadzienie.
Rozgrzewam tłuszcz i później smażę z obu stron. Najpierw zgięciem na dół, a później góra. Trzeba pilnować je, bo placki szybko się palą.
Do tego można zrobić sos ostry lub łagodny i pokroić do niego resztę pomidora lub można kupić w sklepie jakiś gotowy sos ostry lub łagodny.
Podajemy z ryżem i surówką, na zdjęciu z gotowaną mieszanką warzyw.

Chimichanga drobiowa

Przesłane przez Darka17772