Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Herbatka zimowa -zalewa/dżem


To przepis z warsztatów kulinarnych, na których stworzyli taki „dżem” do zimowych herbatek. Wystarczy jedna łyżeczka „dżemu”, aby zmienić zwykłą herbatę w jesienny, rozgrzewający napój.
Całość jest przygotowana na bazie syropu cukrowego więc w słoiku może długo stać i się nie popsuje.

Produkty:
– podstawą są 2 szklanki wody i takie same 2 szklanki cukru, które ze sobą mieszamy i wstawiamy do gotowania na bardzo małym ogniu.
Następnie dodajemy:
– drobno pokrojone skórki z 3 pomarańczy bez białego gorzkiego podskórka, żeby nie było gorzkie (można więcej),
– całe pokrojone 2 cytryny, koniecznie całe!!!
– imbir w korzenie, ile kto lubi oczywiście pokrojony
– paczkę goździków,
– paczkę kardamonu (nasiona)!!!
– paczkę pieprzu czerwonego lub kolorowego,
– paczkę anyżu (2-3 gwiazdki),
– pół paczki ziela angielskiego,
– paczkę cynamonu w laskach.

Wykonanie:
Wszystko gotujemy na tym małym ogniu. Jak już skórki będą miękkie, to wlewamy do słoiczków. Gotujemy mniej więcej do czasu, aż zaprawa będzie konsystencji dżemu, wtedy skórki są miękkie i można także je zjeść. Jeśli ktoś woli zalewę, niż dżem, to też ok. Ciekawostka: im dłużej gotujemy, to uwalniają się olejki eteryczne z przypraw.
Czas przygotowania to w około 45 minut do 1h.





Przesłane przez FasOlka