Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Ciasto-pudding daktylowy


Lepkie, wilgotne ciasto daktylowe (zwane puddingiem) podawane na gorąco. Pudding przygotowujemy z daktyli, ale cała esencja puddingu to gęsty sos toffi oraz lody lub bita śmietana/sos budyniowy, z którymi się go podaje. Pudding podajemy na gorąco, od razu po wykonaniu; można go podgrzewać i podawać w kolejnych dniach. Samo ciasto jest słodkie, mokre, klejące przy dotyku o głębokim aromacie ale zarazem lekkie i sprężyste, zyskuje na smaku z każdym dniem i długo utrzymuje świeżość. Pudding także bardzo dobrze się mrozi.

Składniki na 7szt:
25 g suszonych daktyli1
175 ml wrzącej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 duże jajka
175 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
85 g masła
120 g miałkiego brązowego cukru
2 łyżki melasy lub syropu z granatu
100 ml mleka
1 starte kwaśne małe jabłko

Do podania:
sos toffi (przepis poniżej)
bita śmietana lub lody waniliowe lub krem angielski
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, odłożyć.

Wykonanie:
Daktyle umieścić w naczyniu, zalać wrzątkiem, dodać wanilię. Odstawić na 30 minut, po tym czasie zmiksować blenderem na puree.
7 naczyń do puddingu (każde o pojemności 200 ml) lub foremka tej pojemności, wysmarować masłem, oprószyć mąką.
W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jaśniejszej, puszystej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać melasę, zmiksować. Dodać puree z daktyli, zmiksować (masa może wyglądać na zwarzoną). Do masy dodawać przesianą mąkę na zmianę z mlekiem, w trzech turach, delikatnie mieszając szpatułką, tylko do połączenia się składników.
Masę rozdzielić pomiędzy naczynia, wypełniając je mniej więcej do 2/3 ich wysokości.
Piec w temperaturze 160ºC przez 20 – 25 minut do otrzymania wyrośniętego, sprężystego ciasta.

Sos toffi:
220 g brązowego cukru muscovado (koniecznie tego!)
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
125 g masła
Wszystkie składniki umieścić w małym garnuszku. Wymieszać, zagotować na średniej mocy palnika, gotować przez około 3 minuty, często mieszając, do zgęstnienia sosu. Odstawić (sos będzie gęstniał w miarę chłodzenia).



Przesłane przez FasOlka