Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Fale dunaju


Składniki Ciasto:
1 kostka margaryny
25 dkg cukru pudru
30 dkg mąki tortowej
6 jajek
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
3 łyżki mleka
2 kg jabłek
Składniki Krem:
3 szklanki mleka
3 kopiate łyżki mąki tortowej
3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej
5 łyżek cukru
1 kostka margaryny
parę kropel dowolnego aromatu, ja daje śmietankowy lub waniliowy
Składniki Polewa:
1/2 kostki margaryny
1 jajko
6 łyżeczek cukru pudru
6 łyżeczek kakao

Wykonanie:
1. Margarynę, cukier i żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany i delikatnie wymieszać (piane dodajemy porcjami). Na blachę wylać ciasto jasne, na to delikatnie ciasto ciemne. Obrane i pokrojone ćwiartki/ósemki jabłka ułożyć na cieście, delikatnie wciskając. Ciasto piec w temp. 160-180 stopni przez około 40 minut.
2. Ugotować budyń – w 1,5 szklanki mleka rozmieszać mąkę, pozostałe mleko zagotować razem z cukrem. Do gotującego się mleka wlać mleko z mąką i cały czas mieszając doprowadzić do zagotowania się budyniu. Ostudzić. Utrzeć margarynę i dodawać do niej po trochu zimnego budyniu. Na samym końcu dodać aromat.
3. Przygotować polewę – roztopić margarynę. Jajko wymieszać z cukrem pudrem i kakao. Do tego powoli wlewać tłuszcz i dobrze wymieszać mikserem.
4. Na zimne ciasto wyłożyć krem, wsadzić na chwilę do lodówki. Gdy krem się schłodzi, wlać na to letnia polewę i z powrotem wsadzić do lodówki aż do zastygnięcia polewy.
Smacznego!

Przesłane przez Ania 000