Zabawki Ciąża Ciąża



Strona przepisy kulinarne jest tworzona przez użytkowniczki forum.e-mama.pl

Składniki:
30 dag fileta z piersi indyka (ja miałam 40 )
20 dag makaronu rurki
1 puszka pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany
2 łyżki startego żółtego sera (ja miałam więcej)
2 łyżki posiekanych pestek dyni
1 łyżka posiekanego koperku
sól, biały pieprz, bazylia. Olej do smażenia, masło do wysmarowania naczynia.

Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą.Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem, obsmażyć na oleju. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem bazylią i posiekanym czosnkiem.
Makaron ułożyć w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu, na nim umieścić indyka oraz rozdrobnione pomidory. Składniki zalać sosem śmietanowym, posypać pestkami dyni i serem. Zapiekać około 30 min w temperaturze 170 stopni. Przed podaniem zapiekankę posypać koperkiem.

Przesłane przez trututu

Składniki:

250-300g makaronu tagliatelle (może być spaghetti)
250 g serka mascarpone
łosoś wędzony ok. 100-150 g
brokuł
3 łyżki śmietany
1 żółtko
ok.1 łyżeczki soku z cytryny
vegeta, sól, pieprz

Wykonanie:

Gotujemy makaron wg przepisu.
Brokuły dzielimy na różyczki i podgotuwujemy lekko, niech pozostaną lekko twarde.
Serek mascarpone podgrzewamy w rondelku ze śmietaną, mieszamy, aż sos się zagotuje.
Dodajemy sok z cytryny, przyprawy.
Do tego żółtko, mieszamy energicznie, do sosu wrzucamy pokrojonego w paseczki łososia i brokuły.
Makaron polewamy sosem.

Przesłane przez holly79

Składniki:

1 paczka makaronu Lubella
1 kg pieczarek
1-2 cebule
1 puszka mała koncentratu pomidorowego
1 szklanka (niepełna) śmietany
1 pęczek natki pietruszki
0,5 kg sera żółtego
masełko
sól, pieprz, vegeta, inne przyprawy wedle uznania

Wykonanie:

Pieczarki dusimy na masełku z cebulką i przyprawami, dodajemy koncentrat pomidorowy, potem posiekaną natkę pietruszki, zaprawiamy śmietaną.
Ugotowany makaron mieszamy z pieczarkami i startym żółtym serem i zapiekamy w piecyku tak około 20 minut.
Można też dodać mięsko mielone lub drobno pokrojone inne, wedle uznania, jak ktoś bardzo lubi i chce mieć bardziej treściwe. Ale wtedy trochę więcej żółtego sera trzeba dodać.

Przesłane przez rybic_a84

Składniki:

2 opakowania mrożonego szpinaku
30 dag białego sera
1 cebula
makaron lasagne
30 dag tartego żółtego sera
1 jajko
czosnek
pieprz
sól
sos beszamelowy lub sos pomidorowy

Wykonanie:

Podsmażamy cebulę na oleju, dodajemy mrożony szpinak i dusimy aż się rozmrozi i aż odparuje woda. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozdrobniony biały ser, doprawiamy i jak już przestygnie dodajemy jedno jajo. Taką masą możemy faszerować makaron canelloni (te grube, duże rurki), wtedy układamy je w naczyniu ciasno jeden obok drugiego, zalewamy sosem beszamelowym lub pomidorowym, posypujemy serem żółtym i zapiekamy ok. 50 min w 170st. lub robimy lasagnie, czyli na dnie trochę sosu beszamelowego lub pomidorowego (w przypadku tej lasagnie wg mnie lepszy będzie beszamel), płaty makaronu, szpinak, sos, makaron, szpinak, sos, makaron, sos, ser. Zapiekamy 50 min w 170 st.

Przesłane przez Aaasi@